Wat is pre-employment screening?

Pre-employment screening is een methode die steeds vaker wordt gebruikt in de Nederlandse HR-sector. Het doel is om de achtergrond van sollicitanten te controleren om hun betrouwbaarheid te waarborgen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat personen met een mogelijk schadelijk verleden voor het bedrijf worden aangenomen. De screening kan zich richten op verschillende aspecten, zoals een crimineel verleden, arbeidsconflicten bij vorige werkgevers, fraude, en banden met concurrerende bedrijven.

Deze screeningsprocedure lijkt op het traditionele Nederlandse antecedentenonderzoek. Een bedrijf kan zelf de screening uitvoeren of dit uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau. In sommige sectoren is pre-employment screening zelfs wettelijk verplicht.

Er bestaat ook in-employment screening, die wordt uitgevoerd voor huidige medewerkers, bijvoorbeeld bij functiewijzigingen of bedrijfsveranderingen. Voorafgaand aan de screening is het noodzakelijk om de sollicitant te informeren en in sommige gevallen toestemming te vragen.

De screening kan bestaan uit het controleren van persoonlijke gegevens, identificatiedocumenten, het CV, diploma’s, referenties, crimineel verleden, financiële gegevens en online activiteiten. Als de screening negatieve resultaten oplevert, kan de werkgever besluiten de kandidaat niet aan te nemen, maar kan ook kiezen voor een gesprek om de situatie te verhelderen.

De werkgever moet bij het screenen rekening houden met verschillende wetten, waaronder de AVG. Dit omvat de verificatie van identiteit, het informeren van de sollicitant over de screening en het naleven van privacyregels.

Verder kan de werkgever een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen, het frauderegister raadplegen, social media controleren, diploma’s verifiëren en referenties nagaan. In bepaalde gevallen kan ook een medische keuring nodig zijn.

Tot slot is het belangrijk dat pre-employment screening deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure en dat de werkgever duidelijk aangeeft welke stappen worden ondernomen tijdens de screening. Dit moet ook worden aangekondigd in de vacaturetekst.

Voor een gedegen en professionele uitvoering van uw pre-employment screening (PES), nodigen we u uit contact op te nemen met International Security Partners. Ons team van experts staat klaar om u te ondersteunen bij het zorgvuldig screenen van potentiële medewerkers, zodat u met vertrouwen de juiste keuzes kunt maken voor uw bedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en een op maat gemaakte oplossing die past bij uw specifieke behoeften.

https://www.ispbv.nl/screening/pre-employment-screening/

Over de auteur

Scroll naar boven