Wat is het verschil tussen een interieurfotograaf voor zakelijke interieurs en woningen?

Bij het zoeken naar een interieurfotograaf voor interieur architectuur en zakelijke interieurs vind je dezelfde uitdaging als bij het zoeken naar een bedrijfsfotograaf. Het gros van de fotografen richt zich op de particuliere markt. Het verschil in aanpak en stijl tussen die verschillende fotografen is enorm.

Interieurfotograaf voor zakelijke interieurs

Het verschil tussen een interieurfotograaf voor zakelijke interieurs en een interieurfotograaf voor woningen ligt voornamelijk in de focus, het doel en de benadering van hun werk. 

Hier zijn enkele onderscheidende kenmerken:

 1. Doel en Publiek:

  • Zakelijke interieurfotograaf: Deze fotograaf richt zich op het vastleggen van interieurs van commerciële ruimtes zoals kantoren, hotels, restaurants, winkels en andere bedrijfsgebouwen. Het doel is vaak om potentiële klanten of huurders aan te trekken, de merkidentiteit te versterken of een professioneel imago te presenteren.
  • Interieurfotograaf voor woningen: Deze fotograaf specialiseert zich in het fotograferen van residentiële interieurs, zoals huizen, appartementen, villa’s en andere privéwoningen. De foto’s zijn meestal bedoeld voor verkoop- of verhuurdoeleinden, of gewoon om het ontwerp en de esthetiek van een particuliere woning te tonen.
 2. Stijl en Benadering:

  • Zakelijke interieurfotograaf: De focus kan liggen op het benadrukken van functionaliteit, branding en het creëren van een professionele uitstraling. Dit kan betekenen dat er meer nadruk wordt gelegd op specifieke kenmerken van de ruimte die relevant zijn voor het bedrijf, zoals vergaderruimtes, ontvangstruimtes of specifieke designelementen die het merk vertegenwoordigen. Ook zijn de opdrachtgevers voor zakelijke interieurfotografie doorgaand de interieurontwerpers, interieurarchitecten of interieurbouwers.
  • Interieurfotograaf voor woningen: Hier ligt de nadruk vaak op het creëren van een sfeer, het benadrukken van wooncomfort, designelementen, en het vastleggen van de unieke kenmerken en details van een huis. Dit kan ook het gebruik van natuurlijk licht, specifieke composities en decoratieve elementen omvatten die de warmte en charme van een huis benadrukken.
 3. Technische Vereisten:

  • Zakelijke interieurfotograaf: Afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf kunnen er aanvullende technische eisen zijn, zoals het vastleggen van grotere ruimtes, specifieke verlichtingselementen of functionele aspecten van een bedrijfsruimte, zoals acoustiek, biophilia, scheidingwanden en natuurlijk het interieurontwerp zelf.
  • Interieurfotograaf voor woningen: Er kan meer nadruk liggen op het creëren van een gezellige en uitnodigende sfeer, wat kan betekenen dat er meer aandacht wordt besteed aan details zoals decor, meubilair en het gebruik van natuurlijk licht om de ruimte tot zijn recht te laten komen.

Een interieurfotograaf die werkt voor interieurarchitecten spreekt dezelfde ruimtelijke taal

Hoewel er overlappingen kunnen zijn tussen de twee, zoals het gebruik van vergelijkbare technieken of apparatuur, zal de focus en benadering van het fotograferen van zakelijke versus residentiële interieurs vaak verschillen op basis van de specifieke behoeften en doelen van de opdracht.

Als de opdrachtgever bijvoorbeeld de ontwerper en leverancier is van acoustische plafondpanelen zal (gek genoeg) het camerastandpunt laag zijn, waarbij met behulp van goothoek tilt en shift objectieven de vloer minder oppervlak in het twee dimensionale plaatje krijgt dan het palfond. Het naar boven richten van de camera zou anders tot convergerende verticale lijnen leiden.

Een goede interieurarchitectuur fotograaf is in staat een driedimensionnele ruimte te vertalen naar een interessant vlak 2-dimensionaal beeld dat voldoet aan de compositieleer voor foto’s en schilderijen. Ook ziet een interieur architectuur fotograaf de verbanden die er zijn tussen verschillende interieur elementen, routing, kleuren, positionering van meubels, etc.

Het portfolio interieurfotografie moet nnatuurlijk aansluiten bij de opdrachtgever.

Over de auteur

Scroll naar boven