CNC technologie bij metaalbewerking

Er zijn verschillende soorten machines die gebruikt worden bij metaalbewerking. CNC technologie is een belangrijke, nieuwe innovatie op dit gebied. In dit artikel gaan we verder in op CNC technologie, de voordelen en twee machines waar deze technologie op is toegepast. 

CNC technologie

De toekomst van metaalbewerking kun je vinden in de CNC technologie. CNC staat voor Computer Numerical Control, en betreft de computergestuurde regeling van werktuigmachines die worden gebruikt om materialen als metaal of kunststof mee te bewerken. De machine wordt dus aangedreven door computers en precisiebewegingen worden uitgevoerd op basis van digitale instructies.

CNC technologie brengt verschillende voordelen met zich mee. Een voordeel is bijvoorbeeld nauwkeurigheid, wat er vervolgens weer voor zorgt dat de hoeveelheid afval vermindert wordt. Een ander voordeel is dat machines dankzij CNC technologie efficiënter kunnen werken, waardoor de productiviteit omhoog gaat. Verder zorgt de CNC technologie ook voor een verminderde arbeidsintensiteit. Er zijn verschillende machines waar deze CNC technologie op is toegepast. Hieronder bespreken we de CNC kantbank en de CNC draaibank.

De CNC kantbank

Allereerst bespreken we de cnc kantbank. Deze machine wordt vooral gebruikt om plaatmetaal te vervormen door deze te buigen. Dit buigproces wordt, dankzij de CNC technologie, aangedreven door computers. De kantbank beweegt de stalen bovenbalk om het plaatmetaal te buigen. Een belangrijk voordeel, zoals hierboven ook al kort beschreven staat, is dat de CNC technologie op de kantbank ervoor zorgt dat er met grote precisie en herhaalbaarheid gewerkt kan worden. Zo kan de machine bijvoorbeeld met bijzonder veel nauwkeurigheid verschillende hoeken creëren. Zo gaat een kantbank met CNC technologie op verschillende manieren het werk van mensenhanden te boven.

De CNC draaibank

Naast de CNC kantbank, is er ook de cnc draaibank die gebruikt wordt bij metaalbewerking. Zoals de naam al impliceert, bewerkt de CNC draaibank het metaal door deze te draaien. Tijdens het roteren wordt het metaal dan weer bewerkt door verschillende snijgereedschappen. Deze snijgereedschappen worden digitaal geprogrammeerd zodat deze met nauwkeurigheid het metaal kunnen bewerken. Deze nauwkeurigheid en precisie is ook een belangrijk voordeel van de CNC draaibank. Dankzij de digitale instellingen kan de machine herhaaldelijk dezelfde taken verrichten, zodat deze op dezelfde wijze, herhaaldelijk, kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is een ander voordeel dat complexe klussen die niet gemakkelijk door de mens kan worden uitgevoerd, kunnen worden verricht.

 

Zo zijn er dus verschillende machines waarop deze cnc technologie is toegepast. Wellicht passen deze machines wel uitstekend in uw bedrijf. 

Over de auteur

Scroll naar boven