CV-ketel vervangen: Wanneer is het tijd?

CV-ketel vervangen: Wanneer is het tijd?

Een CV-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Maar hoe weet je zeker of het tijd is om jouw ketel te vervangen? In deze blogpost bespreken we de signalen die erop wijzen dat jouw ketel aan vervanging toe is, en geven we je informatie over de beschikbare keteltypes en de gemiddelde kosten.

Signalen dat jouw CV-ketel aan vervanging toe is:

Leeftijd: Is jouw CV-ketel ouder dan 15 jaar? Dan is de kans groot dat deze minder efficiënt wordt en vaker defecten vertoont.
Storingen: Komt jouw CV-ketel vaker met storingen? Dit kan wijzen op een slijtage van onderdelen of een defect.
Hoge energiekosten: Stijgende energiekosten kunnen een teken zijn dat jouw CV-ketel minder efficiënt is geworden en meer energie verbruikt.
Geluidsoverlast: Maakt jouw CV-ketel meer lawaai dan voorheen? Dit kan duiden op een defect of slijtage van onderdelen.
Waterlekkage: Ontdek je een waterlekkage bij jouw CV-ketel? Schakel dan direct een erkend installateur in. Een waterlekkage kan wijzen op een ernstig defect dat jouw veiligheid in gevaar kan brengen.
Wanneer moet je wettelijk gezien je CV-ketel vervangen?

Sinds 2015 is er in Nederland een verplichting om bij nieuwbouw of renovatie een CV-ketel met energielabel A of hoger te installeren. Vanaf 2026 mogen er in Nederland geen nieuwe CV-ketels op aardgas meer verkocht worden. Bestaande CV-ketels op aardgas mogen nog tot 2030 gebruikt worden, mits deze voldoen aan de minimale energielabel eisen.

Welke type CV-ketel moet ik kiezen?

Er zijn verschillende types CV-ketels op de markt, met elk hun eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende types zijn:

Gasgestookte CV-ketel: Dit is het meest traditionele type CV-ketel. Gasgestookte ketels zijn relatief goedkoop in aanschaf, maar stoten wel CO2 uit.
Condenserende CV-ketel: Condenserende ketels zijn zuiniger dan gasgestookte ketels en stoten minder CO2 uit. Ze zijn wel iets duurder in aanschaf.
Hybride CV-ketel: Een hybride CV-ketel combineert een gasgestookte ketel met een warmtepomp. Dit type ketel is energiezuinig en milieuvriendelijk, maar de aanschafkosten zijn wel het hoogst.
Elektrische CV-ketel: Elektrische CV-ketels stoten geen CO2 uit en zijn erg stil. Ze zijn echter minder energiezuinig dan gasgestookte of condenserende ketels, en de energiekosten kunnen hoger uitvallen.
Wat kost een nieuwe CV-ketel?

De kosten van een nieuwe CV-ketel variëren afhankelijk van het type ketel, het merk, het vermogen en de installatiekosten. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €1.500,- en €4.000,-. Voor een hybride CV-ketel moet je rekenen op een prijs tussen de €5.000,- en €10.000,-.

Conclusie:

Is jouw CV-ketel ouder dan 15 jaar, vertoont deze regelmatig storingen of is je energieverbruik ineens gestegen? Dan is het wellicht tijd om te overwegen om jouw CV-ketel te vervangen. Er zijn verschillende types CV-ketels op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze voor het juiste type ketel hangt af van jouw budget, jouw woning en jouw energieverbruik. Laat je adviseren door een erkend installateur om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Tips:

Vraag offertes aan bij verschillende installateurs om de prijzen te vergelijken.
Informeer naar de subsidiemogelijkheden voor energiezuinige CV-ketels.
Kies een ketel met een energielabel A of hoger om energie te besparen en het milieu te ontlasten.
Laat je CV-ketel jaarlijks onderhouden door een erkend installateur om de levensduur te verlengen en storingen te voorkomen.

Over de auteur

Scroll naar boven